دی جی لالا

اسباب بازی های مفید برای کودکان

اهمیت بازی در سنین کودکی
بازی یک فعالیت مهم ، حیاتی و لازم الاجرا برای همه ی دوره های مختلف رشد است . همه ی ما حتی بزرگسالان هم در زندگی بازی را به عنوان مهم ترین بخش اوقات فراغت می دانند . اما در مورد کودکان اهمیت اسباب بازی ها بسیار بیشتر است چرا که اسباب بازی به عنوان کلمات کودکان است و از طریق آن با دنیای پیرامون خود ارتباط برقرار می کنند .
 بهترین اسباب بازی آن است كه كودك را مجذوب خود می كند و او  بارها به سراغ آن می رود و تحریك و لذت بیشتر و بیشتری از آن كسب می كند. این اسباب بازی ممكن است خیلی گران یا خیلی ارزان تمام شود ولی نهایتاً همان اسباب بازی است كه كودك از آن لذت می برد و بیشترین امكانات یادگیری را برای وی فراهم می آورد .
برخی از اسباب بازی ها مانند دوچرخه  موجب رشد و تحریک قوای جسمی کودک می شود و برخی از آن ها مانند پازل موجب رشد و تحریک قوای ذهنی و افزایش تمرکز است . در مبحث تربیت فرزندان توجه به این نکته ضروری است که والدین در انتخاب اسباب بازی کودکان باید به سن کودک خود توجه کنند .

اسباب بازی های مفید کودکان در دوره های مختلف رشد
از تولد تا ۶ ماهگی : در این مرحله رشد حسی حرکتی کودک اهمیت فراوانی دارد و به همین جهت اسباب بازی هایی که زمینه ی رفتارهای حسی _ حرکتی را فراهم می کند در اولویت هستند .
عروسک هایی که بالای تخت آویزان می شود و کودک پاهای خود را به سمت آن ها حرکت می دهد و لگد زدن را یاد می گیرد .
جغجغه های مختلف در رنگ های شاد که قابل جدا شدن به قطعات ریز نباشد ، چون ممکن است آن ها را به داخل دهان ببرند چون کودکان در این سن از طریق دهان با محیط اطراف خود ارتباط برقرار می کنند .
وسایل نرمی که در پایان شش ماهگی تحت عنوان دندونی هستند باعث می شود کودک لثه های خود را با آن ها تحریک کند .
از ۶ ماهگی تا یک سالگی : مهارت های حسی _ حرکتی در این دوره پیشرفته تر شده است و به همین تبع نوع اسباب بازی ها نیز تغییر می کند . بهترین اسباب بازی ها برای این گروه سنی آن هایی است که امکان باز و بسته کردن دارد ، اسباب بازی هایی که میتوان با آن ها ضربه ایجاد کرد ، اسباب بازی های موزیکال که صدا تولید می کنند و همزمان تکان می خورند .

اسباب بازی های مفید برای کودکان از یک تا دو سالگی
در این سن مهارت های حرکتی تکمیل می شود ، گرچه مهارت های ظریف هنوز به طور کامل شکل نگرفته اند . همزمان با رشد حرکتی کودک ، رشد زبان او هم گسترش پیدا می کند . بازی ها در این دوره بیشتر ساختاری هستند و لذا بهترین نوع اسباب بازی برای این گروه سنی آن هایی است که قابلیت رو هم گذاشتن دارد . مکعب های خونه سازی ،کتاب داستان های ساده ای که شکل های رنگی دارد و همراه با پدر و مادر تمرین می شود و کودک تصاویر را نگاه می کند و داستان را از زبان والدین می شنود بسیار مفید هستند .
از دو تا سه سالگی : کودک در این سن بیشتر از اسباب بازی های هل دادنی ، کشیدنی و سوار شدنی استفاده می کند . او می تواند از دست ها و به طور خاص انگشت هایش در بازی استفاده کند و به همین جهت رنگ انگشتی می تواند اسباب بازی مورد علاقه ی آن ها باشد .
کودک به راحتی در این مرحله از توپ استفاده می کند . پسر بچه ها بازی با توپ را بیشتر دوست دارند . دختر بچه ها در این سن بازی های تقلیدی را یاد می گیرند و به عروسک بازی ، اسباب بازی وسایل خانه مانند اجاق گاز ، قابلمه و … علاقه نشان می دهند .

اسباب بازی های مفید برای کودکان از سه تا پنج سالگی
این سن سریعترین دوره ی رشد برای لوب پیشانی مغز و افزایش سرعت پردازش آن است. روانشناسی کودک این رشد قسمت مغز را به معنی آشنا شدن کودک با شخصیت و جنسیت خود می داند . کودک در این مرحله دارای تفکر است ، می تواند فرآیندهای تفکر را به درستی تنظیم کند و دلیل رفتارهای خود را توضیح دهد .
کودک به بازی های گروهی علاقه مند می شود و برای اولین بار مفهوم ” اسباب بازی های آموزشی ” وارد چرخه ی بازی های کودک می شود .
پازل اعداد و حروف می تواند بهترین اسباب بازی باشد که ترتیب و توالی منظم اعداد را به کودک آموزش دهد . او از طریق بازی شمردن و نامیدن را یاد می گیرد .
وسایلی که کشیدن و نقاشی کردن را برای کودک میسر می کند نقش مهمی در بیان افکار کودک دارد . دایره ی لغات کودک محدود است ولی از طریق نقاشی می تواند به بیان احساسات و تفکرات خود بپردازد .
خونه سازی ها که در سنین قبل تر استفاده می شد محدود هستند اما در این سن می توان از مکعب های خانه سازی که جزییات بیشتری دارند استفاده کرد . با این بازی می توان دامنه ی تمرکز کودک را گسترش داد .

 

این مطلب در تاریخ پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ارسال شده است .
تمامی حقوق مادی و معنوی وب سایت محفوظ می باشد .